Stefan Löfven lyfter Racoon under sitt tal på första maj

I dag(1 maj) höll Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiordförande sitt förstamajtal i Umeå. Under temat arbetsmiljö så berättar han om sitt besök hos oss, hur våra filter kom till och att de räddar liv. Väldigt kul tycker vi.

− Att Sveriges statsminister Stefan Löfven uppskattade besöket hos oss på Racoon så mycket, min historia, om hur allt började och vad vi åstadkommit, att han nämner det under sitt tal, det är fantastiskt roligt, säger Olle Sydlén.

Del ur Stefan Löfvens tal:

”Jag tänkte börja med en man jag mötte förra året, här borta i Robertsfors – Olle Sydlén.
När han var tretton, fjorton besökte han sin far Rudolf på jobbet. De borrade tunnlar åt Vattenfall. Luften var tjock som rök där inne i tunneln. Ingen talade om hur farlig den var. Men de var 20 i arbetslaget. 18 dog i förtid. En av dem var Olles far. Det är en fruktansvärd påminnelse, om vikten av en sträng arbetsmiljölagstiftning.

Men ur detta, har det också kommit något bra. Olle har nu ägnat en stor del av sitt liv, åt ta fram filter för att rena luft. I fem år experimenterade han med en mikrovågsugn i garaget, och idag producerar hans företag miljöfilter med hjälp av mikrovågsteknik, och börjar nu exportera till Australien, Chile och Kanada.

Han var så stolt när han berättade om det, bredvid sina barn, Rudolfs barnbarn, som kommer ta arbetet vidare.

Inget kan ersätta förlorade år med sin far. Men ur detta, har jobb skapats, samhället förbättras, och liv räddats. Det har han all rätt att vara stolt över!

Och när vi talar om landsbygdens utmaningar, så handlar det ofta om de som lämnar och de som lägger ned. Men jag vet att det finns en sjujädra kraft att släppa lös, hos sådana som Olle och många andra, för att förändra och förstärka sin bygd – om de bara har stöd av ett starkt samhälle.”

Ni kan se hela Stefans tal på SVT Play. Cirka 16 minuter in i klippet berättar han om besöket med Racoon och Olle.

Rulla till toppen