Så startade det

Familjens mikrovågsugn drogs ut från köket, ut till garaget, mitt i natten när Olle Sydlén plötsligt vaknade med en idé. Morgonen som följde hade Olle förändrat branschen för luftfilter. 

Olle Sydlén med mikrovågsugnen som startade det hela.

Olle Sydlén med mikrovågsugnen som startade det hela.

Olle lyckades inte bara förbättra upptagningsförmågan av partiklar och gaser, utan även tillverkningsprocessen av filter, en process Racoon Miljöfilter AB är ensamma om i hela världen att använda sig av.

Idéen bakom Racoon Miljöfilter AB kom när Olle Sydlén besökte en miljömässa i Birmingham 1992 och fick se hur Ferrari jobbade med kvalitetsstyrning kring bilens filter. Imponerad över hur noggrant de kontrollerade alla filter och dess kvalité bestämde sig Olle för att själv slå sig in i filterbranschen och utveckla luftfilter för människan, där inte bara partiklar tas upp, utan även gaser.

Olle vid en av lastbilarna som användes under forskningsarbetet.

Fem år av experiment med hjälp av familjens mikrovågsugn i garaget följde, vilket gav resultat. Ett filter utvecklades som klarade av vibrationer, fukt och köld samt var även väldigt effektivt mot mycket små partiklar. Kronan på verket var att filtret, genom mikrovågor, utvecklade en förmåga att ta upp de gaser som varit så svårt för filtertillverkare att lyckas med. Allt detta levereras i dag i ett och samma filterelement, vilket än i dag är unikt. Under den här perioden tillbringade Olle sex månader i LKABs gruva för att forska och utveckla ett filtermaterial som klarar de mest påfrestande och farliga miljöerna.

1998 startade Racoon Miljöfilter AB sin tillverkningsindustri i Skellefteå och levererade filter åt lastbilar, bussar och större arbetsfordon.

Efter att ha flyttat till Sikeå 2006, så flyttade Racoon in i nya renoverade lokaler i Robertsfors 2016. Nu startade även produktionen av den senaste innovationen, ett mobilt system för vattenrening som kan få riktigt förorenat vatten, bland annat petroleum, drickbart.

I dag så levereras filter till alla möjliga branscher, men den största delen går fortfarande till maskiner inom gruv- och skogsindustri.

Några av våra kunder är:

  • LKAB
  • Boliden
  • Volvo
  • Komatsu
  • Sandvik mining
  • Pon Cat

Söker du broschyrer, manualer och dokument? Visa material