Summering av året 2018

Vi börjar se slutet på 2018. Ett år som har varit hektiskt för oss alla på Racoon, men ack så kul.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, grundare av Racoon Miljöfilter AB.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, grundare av Racoon Miljöfilter AB.

Vi har påbörjat en satsning på en ny marknad för oss, Australien. En marknad som inte bara är enorm för våra produkter och lösningar, utan en marknad som eftersökt våra lösningar under en längre tid. Tajmingen kunde knappast varit bättre.

Nästa stora ögonblick var besöket av statsminister Stefan Löfven. Hans genuina intresse för våra luftfilter, hur det startade och hur vi jobbar idag var kul att se. Även Stefans förvåning kring vår vattenrening, som erbjuder lösningar ingen annan i världen har. Besöket var min personliga höjdpunkt och något som sätter fingret på det jag försökt uppnå under de 26 år jag utvecklat produkterna till det unika de är idag.

Apropå vattenrening så är det på rull igen. Vi har nyligen skeppat ut ett nytt aggregat under dotterbolaget SwedisH2O. Här finns många spännande planer. Australien och Kanada vet vi vill ha vår lösning, men vi hinner bara det vi hinner. Men håll ut, uppdateringar kommer under 2019.

Försäljningen fortsätter stadigt uppåt. Vi märker att luftkvalité, att inte andas in farliga partiklar eller gaser tas på större allvar, inte bara av arbetsgivare, utan också av dess personal som i vissa fall vägrat arbeta om inte våra filter sitter i maskinen. De är rädda om sina lungor. Det om nåt kallar jag gott betyg.

Vi har fått en ny bolagsstyrelserepresentant, Ole Kristian Skauan, produktchef på Nasta AS. Med sin erfarenhet i branschen och de kontakter han har så kommer han hjälpa Racoon att ta ytterligare steg. Jag har ett mångårigt samarbetat med Ole Kristian, så långt att jag nu betraktar honom som en god vän. Att han tackade ja känner jag mig väldigt glad över.

En ny VD som efterträder mig har också kommit in. Min son, Kristoffer har snart gjort ett år på Racoon. Ett år som verkligen fyllts till bredden med aktiviteter. Det är inte lätt att komma in som VD i en sådan nischad bransch och i ett litet företag. Men jag är helt övertygad om att fortsättningen är väldigt ljus och Kristoffer kommer tillföra dimensioner vi inte haft tidigare i Racoon. Det visade han inte minst under alla möten och presentationer han höll i Australien.

Vi har även firat 20 år. Tänk vad som hänt sedan starten 1998.  Vilken resa. Men det kommer jag sammanfatta någon annan gång. Nu vill jag snegla lite framåt.
Jag vill halvt avslöja att under 2019 kommer minst en ny produkt att lanseras. En produkt vi jobbat med under året. En produkt som kommer att hjälpa människor än mer. Med lite tur så kommer även ytterligare en produkt. Men det är endast om vi hinner.

Jag vill tacka för alla samarbeten som varit under 2018. Alla kunder och intresserade. Nu siktar vi på 2019 som för vår del kommer bli ett väldigt spännande år. Jag passar på att redan nu önska er en god jul och ett gott nytt år.

Med vänlig hälsning,

Olle Sydlén
Racoon Miljöfilter AB

 

Biomassa till ett multifunktionellt luftfilter

Tillsammans med Rise så har vi under året avslutat ett projekt där vi tittat på möjligheterna med ett nytt hållbart filter byggt på restprodukter. Slutsatsen blev lyckad och vi har kunnat bevisa att det är möjligt. Så möjligt att vi nu tar det vidare ett steg tillsammans med Rise.

Varianter av vårt foam-material.

International Mining om nuet och framtiden för Racoon

Den globala tidskriften International Mining gjorde nyligen en intervju med Racoon som nu publicerats i deras maj-utgåva.

Nu finns våra filter även till Albach flismaskiner

Efter att Per Carlsson, återförsäljare av Albach flismaskiner i Sverige, kontaktat oss i hopp om att förbättra arbetsmiljön för förarna av flismaskiner, så kan vi nu leverera ett filter som ser till att du kan arbeta trygg och säker i denna ogynnsamma arbetsmiljö.

Film: Intervju med North Sweden Cleantech om internationell satsning

För ett tag sedan besöktes vi av North Sweden Cleantech för en intervju om Racoon och vår internationella satsning.

God jul och gott nytt år!

Vi på Racoon önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Vi stärker styrelsen och adderar ytterligare stöd

Nu adderar vi ytterligare en person till styrelsen som vi är övertygad om kommer att både utveckla och stärka vår position på marknaden. Vi välkomnar Urban Holmlund, Urban Holmlund Konsult AB till styrelsen.

Dessutom kommer advokat Magnus Lindblom vid Advokatbyrån Kaiding stödja oss i frågor rörande avtal, affärsöverenskommelser och andra juridiska frågor.

Från vänster: Advokat Magnus Lindblom, Advokatbyrån Kaiding. Ole Kristian Skauan, Nasta AS och Urban Holmlund, Urban Holmlund Konsult AB.

Historisk miljöskandal saneras med Racoons hjälp

BT Kemi i Teckomatorp är känt som Sveriges största miljöskandal. Nu slutsaneras det och för att skydda maskinoperatörerna så används våra luftfilter. Maskinkanalen besökte området och pratade säkerhet vilket resulterade i en film som du kan se här.

Maskinkanalen besöker BT Kemis slutsanering.

Maskinia tillhandahåller våra filter till Case och Doosan

Nu kan alla som äger en entreprenadmaskin av märket Case eller Doosan vända sig direkt till generalagenten Maskinia för att få tag i Racoons hyttfilter.

Ett nytt bättre filter

Det är galet men sant. Vi har lyckats förbättra våra filter så de tar upp hela 20 procent mer gas än nuvarande version.

Olle Sydlén med mikrovågsugnen som startade det hela.

Vi är hjälpen i extrema arbetsmiljöer

Du ser våra filter i maskiner i många olika arbetsmiljöer. Från arbetsmiljöer som är ganska lättsamma till extrema, farliga områden. Vi finns överallt där skyddet är prio ett för föraren.

Två varianter av färdiga filter monterade i ram.

En miljörapport ger dig rätt filter

Flera är de som vill ha eller ska använda våra filter som undrar varför vi frågar efter en miljörapport, ett dokument som berättar vad som finns i omgivningen och i backen. Svaret är enkelt – du får rätt filter på en gång.

Skriver dokument, miljörapport

Nu är vi igång i Australien

Hurra! Äntligen är vi igång på den australiensiska marknaden. Tillsammans med det Perth-baserade företaget Equipment Placement kommer våra filter att introduceras på den australiensiska gruvmarknaden.

Gruva Australien

Om senaste tiden och månadens företag

I måndags (2/12) publicerade North Sweden Cleantech både en nyhet om oss på sin hemsida och att vi är månadens företag. Himla roligt tycker vi.

Semesterstängt och minskad bemanning under sommaren

Mellan den 15–19 juli har vi på Racoon stängt för semester. Vi har även minskad bemanning under hela sommaren, mellan den 24 juni till och med den 12 augusti, vilket kan ha viss påverkan på orderhantering och leverans.

Prästkragar

Stefan Löfven lyfter Racoon under sitt tal på första maj

I dag (1 maj) höll Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiordförande sitt förstamajtal i Umeå. Under temat arbetsmiljö så berättar han om sitt besök hos oss, hur våra filter kom till och att de räddar liv.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, VD och grundare av Racoon Miljöfilter AB.

North Sweden Cleantech – Miljöfilter från Västerbotten söker sig till Australiens gruvor

Genom sitt deltagande i GreenHouse Cleaner Growth har företaget Racoon Miljöfilter fått hjälp att träffa intressenter, partners och att presenterat sina produkter för potentiella samarbetspartners i Australien.

Olle och Kristoffer pratar om våra filter med två besökare på Swedish Mining Initiative i Perth.

En krona per sålt filter till Lungcancerföreningen

Under december månad skänker vi en krona per sålt filter till Lungcancerföreningen för deras arbete med att stötta och hjälpa alla som på något sätt drabbats av lungcancer.

Vi hälsar Ole Kristian Skauan välkommen till bolagsstyrelsen

Ole Kristian Skauan, produktchef på Nasta AS, har en mångårig erfarenhet i branschen. Ole Kristians samarbete med Racoon sträcker sig många år tillbaka sedan Ole Kristians tid på Hesselberg Maskin AS.

Ole Kristian Skauan

Australien – vår nästa marknad

– Vi har gjort efterforskningar på den australiensiska gruvmarknaden under ett år för att i förväg försöka få en bild hur våra filter placerar sig på marknaden i Australien. Men att gensvaret skulle bli så här stort under vårt besök, det är mer än vi vågat drömma om, säger Olle.

Olle och Kristoffer pratar om våra filter med två besökare på Swedish Mining Initiative i Perth.

Hipp hipp hurra! Vi fyller 20 år

– Minst lika mycket som hänt under de här 20 åren finns planerat för den närmsta tiden. Jag ser med stor spänning fram emot de kommande 20 åren och den utveckling Racoon kommer ha, säger Olle Sydlén, ägare av Racoon Miljöfilter.

Grattis! Vi firar 20 år.

Racoon framtidssäkrar med ny VD

Den 1 januari 2018 välkomnade vi Kristoffer Sydlén till Racoon Miljöfilter. Kristoffer kommer gå under upplärning och mentorskap av Olle Sydlén, för att successivt fasas in som bolagets nya VD. I presentationsbladet kan du läsa om Kristoffers tankar och en kort historik.

Kristoffer Sydlén, ny VD för Racoon Miljöfilter AB.

Stor artikel om vår rening av kvicksilver i Norge

Under 2017 hjälpte vi att utrusta maskinerna åt AF Decom när kvicksilverdeponin på norska Herøya skulle saneras. Den 2 500 kvadratmeter stora deponin bestod av rivningsmassor, betong­rester och avfallsmassor och var förorenad med åtta ton kvicksilver från bland annat en klorfabrik.

Tidningen Entreprenadaktuellt har skrivit en artikel kvicksilversaneringen i Norge.

Sveriges statsminister imponerad

Statsminister Stefan Löfven var mäkta imponerad av Olle Sydléns historia, om hur idén om ett luftfilter gått från just en idé, testning med familjens mikrovågsugn i garaget, till fullskalig produktion för att nu vara världsledande på marknaden och ensam tillverkare att använda sig av mikrovågsteknik.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, VD och grundare av Racoon Miljöfilter AB.

Nu sitter certifikaten på rätt plats

Då har vi äntligen ramat in och satt upp certifikaten ISO 9001:2015 samt ISO 14001:2015 på väggen. Det är givetvis viktigt både för oss och er att vi fortsätter leverera när det kommer till kvalitet och miljö. Det är certifikaten ett bevis på. Att det dessutom blir en snygg inredningsdetalj på fabriken är också ett plus.

Våra ISO-certifikat är äntligen upp på väggen

Söker du broschyrer, manualer och dokument? Visa material