Australien – vår nästa marknad

Nyligen hemkommen efter två veckor i Australien så är Olle och Kristoffer övertygade om att nästa stora marknad för våra produkter är landet på andra sidan klotet.
– Vi har gjort efterforskningar på den australiensiska gruvmarknaden under ett år för att i förväg skapa oss en bild om hur våra filter placerar sig på marknaden i Australien. Men att gensvaret skulle bli så här stort under vårt besök, det är mer än vi vågat drömma om, säger Olle.

Olle och Kristoffer pratar om våra filter med två besökare på Swedish Mining Initiative i Perth.

Tiden i Australien var fullspäckad med möten, både med gruvbolag, maskintillverkare och potentiella samarbetspartners för att diskutera produkter och få förståelse om vilken modell Racoon behöver inför en eventuell lansering.
– Vi åkte dit med ett öppet sinne. Vi har inte bestämt oss för hur vi ska ta oss an marknaden ännu, utan det är något vi ska utvärdera nu när vi vet hur intresset ser ut. Australien är en så oerhört mycket större marknad än till exempel den i Norden, så här kan vi behöva hitta olika modeller. Men det gör det ännu mer spännande, säger Kristoffer.

Förutom möten deltog Racoon även på Swedish Mining Initiative i Perth, en konferens för aktörer inom gruvindustrin. Förutom att hålla en pitch om produkterna för de 200 deltagarna så ställde de också ut material och produkter i en monter.
– En lyckad dag som ledde till att flera extra möten fick bokas in under veckan. Här märkte vi också styrkan i vår produkt, när de börjar fråga om andra användningsområden. Men fokus är fortfarande på gruvindustrin, avslutar Olle.

Fakta: Gruvindustrin i Australien
Gruvindustrin i Australien, med sina cirka 400 aktiva gruvor, är en av världens största med en omsättning på 1 300 miljarder svenska kronor.

Biomassa till ett multifunktionellt luftfilter

Tillsammans med Rise så har vi under året avslutat ett projekt där vi tittat på möjligheterna med ett nytt hållbart filter byggt på restprodukter. Slutsatsen blev lyckad och vi har kunnat bevisa att det är möjligt. Så möjligt att vi nu tar det vidare ett steg tillsammans med Rise.

Varianter av vårt foam-material.

International Mining om nuet och framtiden för Racoon

Den globala tidskriften International Mining gjorde nyligen en intervju med Racoon som nu publicerats i deras maj-utgåva.

Nu finns våra filter även till Albach flismaskiner

Efter att Per Carlsson, återförsäljare av Albach flismaskiner i Sverige, kontaktat oss i hopp om att förbättra arbetsmiljön för förarna av flismaskiner, så kan vi nu leverera ett filter som ser till att du kan arbeta trygg och säker i denna ogynnsamma arbetsmiljö.

Film: Intervju med North Sweden Cleantech om internationell satsning

För ett tag sedan besöktes vi av North Sweden Cleantech för en intervju om Racoon och vår internationella satsning.

God jul och gott nytt år!

Vi på Racoon önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Vi stärker styrelsen och adderar ytterligare stöd

Nu adderar vi ytterligare en person till styrelsen som vi är övertygad om kommer att både utveckla och stärka vår position på marknaden. Vi välkomnar Urban Holmlund, Urban Holmlund Konsult AB till styrelsen.

Dessutom kommer advokat Magnus Lindblom vid Advokatbyrån Kaiding stödja oss i frågor rörande avtal, affärsöverenskommelser och andra juridiska frågor.

Från vänster: Advokat Magnus Lindblom, Advokatbyrån Kaiding. Ole Kristian Skauan, Nasta AS och Urban Holmlund, Urban Holmlund Konsult AB.

Historisk miljöskandal saneras med Racoons hjälp

BT Kemi i Teckomatorp är känt som Sveriges största miljöskandal. Nu slutsaneras det och för att skydda maskinoperatörerna så används våra luftfilter. Maskinkanalen besökte området och pratade säkerhet vilket resulterade i en film som du kan se här.

Maskinkanalen besöker BT Kemis slutsanering.

Maskinia tillhandahåller våra filter till Case och Doosan

Nu kan alla som äger en entreprenadmaskin av märket Case eller Doosan vända sig direkt till generalagenten Maskinia för att få tag i Racoons hyttfilter.

Ett nytt bättre filter

Det är galet men sant. Vi har lyckats förbättra våra filter så de tar upp hela 20 procent mer gas än nuvarande version.

Olle Sydlén med mikrovågsugnen som startade det hela.

Vi är hjälpen i extrema arbetsmiljöer

Du ser våra filter i maskiner i många olika arbetsmiljöer. Från arbetsmiljöer som är ganska lättsamma till extrema, farliga områden. Vi finns överallt där skyddet är prio ett för föraren.

Två varianter av färdiga filter monterade i ram.

En miljörapport ger dig rätt filter

Flera är de som vill ha eller ska använda våra filter som undrar varför vi frågar efter en miljörapport, ett dokument som berättar vad som finns i omgivningen och i backen. Svaret är enkelt – du får rätt filter på en gång.

Skriver dokument, miljörapport

Nu är vi igång i Australien

Hurra! Äntligen är vi igång på den australiensiska marknaden. Tillsammans med det Perth-baserade företaget Equipment Placement kommer våra filter att introduceras på den australiensiska gruvmarknaden.

Gruva Australien

Om senaste tiden och månadens företag

I måndags (2/12) publicerade North Sweden Cleantech både en nyhet om oss på sin hemsida och att vi är månadens företag. Himla roligt tycker vi.

Semesterstängt och minskad bemanning under sommaren

Mellan den 15–19 juli har vi på Racoon stängt för semester. Vi har även minskad bemanning under hela sommaren, mellan den 24 juni till och med den 12 augusti, vilket kan ha viss påverkan på orderhantering och leverans.

Prästkragar

Stefan Löfven lyfter Racoon under sitt tal på första maj

I dag (1 maj) höll Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiordförande sitt förstamajtal i Umeå. Under temat arbetsmiljö så berättar han om sitt besök hos oss, hur våra filter kom till och att de räddar liv.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, VD och grundare av Racoon Miljöfilter AB.

North Sweden Cleantech – Miljöfilter från Västerbotten söker sig till Australiens gruvor

Genom sitt deltagande i GreenHouse Cleaner Growth har företaget Racoon Miljöfilter fått hjälp att träffa intressenter, partners och att presenterat sina produkter för potentiella samarbetspartners i Australien.

Olle och Kristoffer pratar om våra filter med två besökare på Swedish Mining Initiative i Perth.

Summering av året 2018

Vi börjar se slutet på 2018. Ett år som har varit hektiskt för oss alla på Racoon, men ack så kul. Vi har påbörjat en satsning på en ny marknad för oss, Australien. En marknad som inte bara är enorm för våra produkter och lösningar, utan en marknad som eftersökt våra lösningar under en längre tid. Tajmingen kunde knappast varit bättre.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, VD och grundare av Racoon Miljöfilter AB.

En krona per sålt filter till Lungcancerföreningen

Under december månad skänker vi en krona per sålt filter till Lungcancerföreningen för deras arbete med att stötta och hjälpa alla som på något sätt drabbats av lungcancer.

Vi hälsar Ole Kristian Skauan välkommen till bolagsstyrelsen

Ole Kristian Skauan, produktchef på Nasta AS, har en mångårig erfarenhet i branschen. Ole Kristians samarbete med Racoon sträcker sig många år tillbaka sedan Ole Kristians tid på Hesselberg Maskin AS.

Ole Kristian Skauan

Hipp hipp hurra! Vi fyller 20 år

– Minst lika mycket som hänt under de här 20 åren finns planerat för den närmsta tiden. Jag ser med stor spänning fram emot de kommande 20 åren och den utveckling Racoon kommer ha, säger Olle Sydlén, ägare av Racoon Miljöfilter.

Grattis! Vi firar 20 år.

Racoon framtidssäkrar med ny VD

Den 1 januari 2018 välkomnade vi Kristoffer Sydlén till Racoon Miljöfilter. Kristoffer kommer gå under upplärning och mentorskap av Olle Sydlén, för att successivt fasas in som bolagets nya VD. I presentationsbladet kan du läsa om Kristoffers tankar och en kort historik.

Kristoffer Sydlén, ny VD för Racoon Miljöfilter AB.

Stor artikel om vår rening av kvicksilver i Norge

Under 2017 hjälpte vi att utrusta maskinerna åt AF Decom när kvicksilverdeponin på norska Herøya skulle saneras. Den 2 500 kvadratmeter stora deponin bestod av rivningsmassor, betong­rester och avfallsmassor och var förorenad med åtta ton kvicksilver från bland annat en klorfabrik.

Tidningen Entreprenadaktuellt har skrivit en artikel kvicksilversaneringen i Norge.

Sveriges statsminister imponerad

Statsminister Stefan Löfven var mäkta imponerad av Olle Sydléns historia, om hur idén om ett luftfilter gått från just en idé, testning med familjens mikrovågsugn i garaget, till fullskalig produktion för att nu vara världsledande på marknaden och ensam tillverkare att använda sig av mikrovågsteknik.

Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Olle Sydlén, VD och grundare av Racoon Miljöfilter AB.

Nu sitter certifikaten på rätt plats

Då har vi äntligen ramat in och satt upp certifikaten ISO 9001:2015 samt ISO 14001:2015 på väggen. Det är givetvis viktigt både för oss och er att vi fortsätter leverera när det kommer till kvalitet och miljö. Det är certifikaten ett bevis på. Att det dessutom blir en snygg inredningsdetalj på fabriken är också ett plus.

Våra ISO-certifikat är äntligen upp på väggen

Söker du broschyrer, manualer och dokument? Visa material