Swedish English French German Spanish
Ring idag!

+46(0)934-15399

Det hela började med att Olle, som har utbildning som maskiningenjör, besökte en miljömässa i Birmingham 1992 och fick även tillfälle att besöka Ferrari samt Williamsstallet på en samtidigt pågående motormässa där Olle imponerades av den kvalitetsstyrning som fanns hos Ferrari. Olle ville överföra det tänkandet till filtertekniken med målet att åstadkomma filter som tål skakningar, köld och fukt utan att förlora i funktion.


Det tog ett halvt år och en analys av det mesta som fanns på filtermarknaden innan han fann ett materialet som han bedömde skulle fungera.
Efter att ha provat på en mängd olika sätt och tester för att få de egenskaper Olle ville ha var han nära att ge upp. I ren desperation togs familjens mikrovågsugn i garaget och provade en bit materialet i den.
Och det verkade fungera, trots att tekniker hade sagt att mikrovågor inte skulle gå att använda på materialet. Det är kombinationen av tid, tryck och värme som ger filtermaterialet olika egenskaper.

1998 bildades så företaget Racoon i Skellefteå. Behandlingen går till så att en viss mängd reciever tillförs materialet som sedan utsätts för värmebehandling med mikrovågor. Recivern bildar en klibbig hinna på cellerna i materialet och fångar upp små partiklar. I fabrikslokalen i Robertsfors står en specialbyggd anläggning där behandlingen sker med hjälp av mikrovågor. Materialet blir olika genomsläpplig, beroende på hur länge och intensivt den behandlas.

2006 flyttade Racoon till större lokaler strax utanför Robertsfors. I dag tillverkar Racoon ett drygt hundratals varianter av filter som byggs upp med olika skikt. Det kan vara upp till sex skikt, beroende på hur och var de ska användas.

Olle är ofta ute och håller seminarier och föreläsningar om luftrening. Olle vill helst arbeta med forskning och utveckling och planerar att låta någon annan i företaget få ansvaret för den mer kommersiella verksamheten.

Racoon Miljöfilter AB
Idrottsvägen 7
915 31 Robertsfors
Måndag  till Fredag
08:00 till 17:00
Vid order maila:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.